SRL sau PFA în 2024?

Am ideea potrivită și curajul necesar să încep o afacere pe cont propriu, dar nu sunt hotărât cu privire la forma de organizare care mi se potrivește cel mai bine: PFA sau SRL?

Despre Autor
Alin Cazmir
Notar public

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus să evidențiem diferențele dintre SRL și PFA, cu scopul de a te ajuta să faci cea mai bună alegere pentru tine și afacerea ta.

Când vine vorba de a alege între SRL și PFA în 2024, procesul de înființare SRL sau PFA poate juca un rol decisiv în alegerea ta, având în vedere aspectele juridice și fiscale diferite. Pentru început, este important să iei în considerare faptul că PFA-ul și SRL-ul nu au același regim juridic.

În concret, persoana fizică autorizată este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, prin urmare patrimoniul PFA-ului nu este distinct de patrimoniul tău personal, prin urmare răspunderea unui PFA pentru obligațiile sale se extinde asupra tuturor bunurilor deținute de titularul său. Acest aspect este esențial de înțeles pentru oricine se află în etapa de înființare PFA, deoarece implică o responsabilitate directă și completă asupra finanțelor și obligațiilor afacerii.

Pe de altă parte, SRL-ul este o societate, beneficiază de personalitate juridică proprie, prezintă un patrimoniu distinct de cel al persoanei fizice care are calitatea de asociat. Asociatul va răspunde pentru obligațiile sale în limita capitalului social deținut în firmă.

Deși la nivel legislativ există numeroase diferențe între cele două, în cele ce urmează ne vom rezuma la cele mai importante aspecte de luat în considerare când faci această alegere.

Câte persoane vor face parte din firmă?

Dacă ești singura persoană interesată să înceapă o afacere poți opta între un PFA sau un SRL cu asociat unic. Diferența este că un PFA va avea întotdeauna un singur titular, pe când întru-un SRL cu asociat unic mai pot intra ulterior și alte persoane.

Vei avea nevoie de angajați?

La acest moment, legea prevede posibilitatea unui PFA de a avea maxim 3 angajați. Pentru un SRL nu există o limită stabilită cu privire la numărul de angajați. Prin urmare, dacă intenționezi să ai mai mult de 3 angajați pe firmă, un SRL poate să acopere această nevoie.

De câte coduri CAEN ai nevoie pentru desfășurarea activității?

Codurile CAEN reprezintă unul dintre cele mai importante aspect care trebuie luate în considerare la înființarea unui nou PFA/SRL. În timp ce pentru SRL nu suntem limitați în ceea ce privește numărul de coduri CAEN, pentru un PFA putem opta pentru maxim 5 coduri CAEN. Din acest punct de vedere este bine să ne putem două întrebări : Activitatea mea necesită mai mult de 5 coduri CAEN? Voi desfășura mai multe feluri de activități în viitor?

Ai nevoie de pregătire în domeniul în care vei deschide afacerea?

Pentru a deveni titular de PFA, de regulă, este necesar să prezinți și o dovadă a studiilor sau a experienței profesionale acumulate în domeniul în care dorești să activezi. Există și excepții, mai exact activitățile nespecializate, care prin natura lor nu necesită niciun fel de pregătire anterioară (ex: comerțul pe internet).

Pentru a înființa un SRL, nu este nevoie să fii calificat în domeniul în care acesta va funcționa, prin urmare pe această cale poți să începi o afacere indiferent de pregătirea ta profesională și fără ca aceasta să influențeze în vreun fel procesul de înființare al firmei.

Ce taxe voi plăti? Am nevoie de contabil?

Una dintre preocupările principale ale unui antreprenor la început de drum este modalitatea de impozitare și taxele pe care le va avea de plătit. Dacă pentru un PFA îți poți ține singur contabilitatea, în cazul în care dorești să înființezi un SRL trebuie să iei în considerare faptul că va fi necesar să colaborezi cu un contabil, care se va ocupa de evidența veniturilor și cheltuielilor, de salarii și de depunerea declarațiilor fiscale.

Impozitul și taxele pentru PFA

Impozitarea persoanelor fizice autorizare (PFA) este realizată în funcție de sistemul ales:

1. Impozitarea în sistem real - 10% din venitul net.

Venitul net = venitul brut încasat - cheltuielile deductibile din cursul anului.

sau

2. Impozitarea la normă de venit - 10% din valoarea normei

Normele de venit sunt stabilite anual de ANAF în funcție de localitatea sediului profesional a PFA-ului aici iar pentru determinarea impozitului va trebui să aplici procentul de 10% din valoarea ei. Normele de venit pot fi reduse în anumite situații (ex. ești deja angajat full-time).

Atenție: nu toate activitățile pot fi încadrate la normă de venit.

Atenție: începând din 2024, activitățile IT nu mai sunt încadrate la normă de venit.

Atenție: În cazul în care ai PFA-ul la normă de venit și încasezi mai mult de 25.000 euro (peste 120.000 RON la cursul BNR) vei trece automat la impozitarea în sistem real.

La care se adaugă:

I. Contribuția la pensie (CAS)

Daca depășești 12 salarii minime pe economie (39.600 RON = 12 x 3300 RON) ești obligat să contribui la sistemul național de pensii. Ai posibilitatea să alegi să contribui la nivelul de 12 sau 24 de salarii minime pe economie cu următoarele sume:

9900 RON (25% din 12 salarii minime pe economie).

sau

19800 RON (25% din 24 salarii minime pe economie).

Atenție: Dacă încasezi sub 39.600 RON/an NU ești obligat să plătești CAS-ul dar ai în continuare posibilitatea să o faci.

II. Contribuția la sănătate (CASS)

În funcție de venitul net vei plăti următoarele contribuții la sănătate în funcție de salariul minim pe economie (3300 RON la 1 ianuarie 2024):

  1. 1980 RON (10% din 6 salarii) dacă obții venituri până în 6 salarii minime
  2. 10% din veniturile nete încasate, pentru venituri între 6 și 60 de salarii
  3. 19800 RON (10% din 60 de salarii), pentru venituri peste 60 de salarii

Atenție: începând din 2024 se va achita obligatoriu CASS indiferent de venitul obținut! Chiar dacă nu ai încasări pe PFA-ul tău activ va trebui să achiți contribuția minimă la CASS de 1980 RON!

Impozitul și taxele pentru SRL

În cursul anului 2024, SRL-urile au opțiunea de a alege la înființare între 2 sisteme de impozitare:

  1. Impozitarea pe profit (16% din profit)
  2. Impozitarea pe venitul microîntreprinderilor (1% sau 3% din cifra de afaceri)

1. Impozitarea pe profit

  • 16% din profitul declarat al societății.
  • Poți opta pentru trecerea la impozitul pe venitul microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor.
  • Nu există condiții specifice pentru această formă de impozitare.

2. Impozitarea pe venitul microîntreprinderilor

Începând de la 1 ianuarie 2024 există 2 modalități de impozitare a microîntreprinderilor în funcție de cifra de afaceri și activitatea societății:

  1. Impozit 1% din venit în cazul în care societatea are încasări sub 60.000 euro. Atenție: această formă de impozitare poate fi aleasă doar dacă nu se desfășoară activitățile specificate la forma de impozitare de 3% pe venitul microîntreprinderilor.
  2. Impozit 3% din venit în cazul în care societatea are venituri cuprinse între 60.000 de euro și 500.000 de euro. Această formă de impozitare este aplicată tuturor activităților de mai jos indiferent de cifra de afaceri:

5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Important: pentru aplicarea impozitului pentru veniturile microîntreprinderilor, societățile vor fi obligate în continuare:

  • să aibă angajat cel puțin 1 persoană cu normă întreagă (sau mai multe persoane part-time, dacă orele lucrate ale acestora, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi). Persoana angajată poate chiar și administratorul firmei cu contract da mandat atât timp cât sunt achitate contribuțiile salariului minim.
  • NU realizeze venituri din consultanță sau management mai mari de 20% din totalul veniturilor.
  • începând din 2024, o persoană poate fi beneficiar real (deține peste 25% din capitalul social) în maxim 1 întreprindere. În cazul în care acesta este asociat în mai multe microîntreprinderi va trebuie să decidă care societate va putea aplica regimul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor.

Pe lângă formele de impozitare ale societății este important să iei în calcul și impozitul pe dividende.

În anul 2024 impozitul pe dividende este de 8%.

În funcție de valoarea dividendelor încasate va trebuie să achiți și CASS-ul (contribuția la sănătate) care este plafonată în funcție de salariul minim. Vei achita:

  1. 1980 RON (10% din 6 salarii) dacă obții dividende între 6 și 12 salarii minime
  2. 3960 RON (10% din 12 salarii) dacă obții dividende între 12 și 24 salarii minime
  3. 7920 RON (10% din 24 de salarii), dacă obții dividende ce depășesc 24 de salarii minime

Ce este recomandat, PFA sau SRL?

Acum că am discutat despre cele mai importante criterii pe care să îți întemeiezi alegerea, considerăm util să-ți răspundem succint la această întrebare.

De ce să înființez un PFA?

  • Intenționezi să-ți desfășori singur activitatea (sau împreună cu maxim 3 angajați), folosind în principal forța ta de muncă și te bazezi pe propriile tale cunoștințe (obținute prin școlarizare și practică).
  • Nu ești încă convins de succesul pe care îl va avea afacerea și ai vrea pentru început să observi evoluția. Pe parcurs, dacă activitatea ta prinde amploare, poți să deschizi ulterior un SRL.
  • Dacă vei avea activitate doar ocazional, nu intenționezi să prestezi servicii cu regularitate, nu vei avea așa dar o afacere în toată regula și nu dorești să ai de-a face cu evidențele contabile periodice pe care le presupune un SRL. Singurele responsabilități pe care le vei avea sunt depunerea declarațiilor anuale la ANAF, plata impozitului de 10% din venitul net (sau din norma de venit) și plata contribuțiilor sociale (dacă depășești 12 salarii minime pe economie).
  • Ai o îndeletnicire, o meserie, un talent (pentru care poți prezenta un document justificativ) și îți dorești să devină profitabil. Dacă vrei să-ți folosești cunoștințele dobândite într-un domeniu, fără să depinzi de un angajator, poți transforma pregătirea ta profesională într-o sursă de venit și vei profita de taxe scăzute.

De ce să înființez un SRL?

  • Dacă te gândești la idei de afaceri mai complexe, care presupun angajarea mai multor persoane și includerea mai multor coduri CAEN, alegerea unui SRL poate părea intimidantă inițial. Cu toate acestea, pentru multe afaceri noi, un SRL reprezintă o opțiune avantajoasă. Dacă ai planuri de a-ți extinde afacerea în viitor, sau dacă îți dorești să oferi o gamă largă de servicii chiar de la început, optarea pentru un SRL este soluția ideală pentru ideile tale de afaceri.
  • Sunteți mai multe persoane interesate de a deschide afacerea, așadar mai multe persoane vor participa la câștiguri (dar și la pierderi). De asemenea, există și posibilitatea de a începe acest parcurs ca asociat unic, iar în timp să te asociezi și cu alte persoane (maxim 50 de asociați).
  • Nu ești specializat în domeniul în care dorești să activezi. Pentru a avea calitatea de asociat într-un SRL nu este necesar să ai pregătire profesională sau experiență anterioară în domeniu.
  • Te interesează să beneficiezi de o impozitare favorabilă (impozitul pentru un SRL este de 3% dacă nu ai angajați și 1% dacă ai cel puțin un angajat). Însă nu uita că pentru un SRL este obligatoriu să colaborezi cu un expert contabil, care se va ocupa de evidența veniturilor și a cheltuielilor, de depunerea declarațiilor la ANAF și nu numai.

Independența financiară a reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai mari provocări și de asemenea una dintre cele mai mari satisfacții. Ai făcut primul pas spre aceasta, prin urmare ai făcut deja prima alegere importantă din viața unui antreprenor. Următoarea este reprezentată de alegerea formei de organizare care te avantajează cel mai bine.

Te-ai hotărât? Te așteptăm să discutăm pe larg despre specificul activității tale, cât și despre tot parcursul pe care-l presupune înființarea unui firme. Poți să faci o cerere pe site-ul nostru pentru a discuta cu un consultant sau poți intra direct în aplicația Aprobat.ro.

Pregătit de a începe afacerea?
Deschide-ți firma